zondag 30 maart 2014

Een geweldige smaakbelevenis

Vorige week heeft Tess haar eerste driegangen diner gegeten tijdens de viering van het 45 jarig huwelijk van haar opa en oma. Wat een geweldige ervaring. We hebben allemaal in onze beleving met evenveel smaak meegegeten.
Uit eten gaan blijft voor haar toch altijd minder leuk dan voor de meeste andere mensen. De keuze is eigenlijk bijna altijd beperkt tot een bordje friet met ketchup of een hamburger bij het restaurant met de grote gele M.
Voorafgaand aan ons avondje uit besloot ik contact op te nemen met het restaurant om te bespreken welke mogelijkheden er waren voor mensen met een voedselallergie. Na doorvragen kreeg ik de chef kok aan de telefoon die precies wilde weten waar Tess allemaal allergisch voor is. Ik was al aangenaam verrast dat er zoveel aandacht aan werd besteed, want vaak is er geen tijd of ruimte voor of zijn restaurants niet genoeg bekend met voedselallergie en durven ze de verantwoordelijkheid niet aan.
De chef kok was het wel gewend dat er soms mensen in zijn restaurant komen eten met een specifieke allergie, maar hij moest even lachen toen ik hem uitlegde dat het meerdere allergieën betrof. "Oh, en wat mag ze dan eigenlijk wel?"
En al snel voegde hij er aan toe dat het zijn persoonlijke uitdaging zou worden om voor een meisje van acht een speciaal feestmenu te bereiden. Wij durfden dit ook wel aan en verheugden ons al op het verrassingseffect voor Tess. En wat zou hij dan klaarmaken?

Na aankomst in het restaurant "Brasserie NL" in Leidschendam kwam er al direct een assistent op ons af die vroeg naar de persoon met allergieën. En of we even meekwamen de keuken in.
Tess liep trots voorop en maakte kennis met de chef. Na een gesprek tussen kok en Tess en navraag naar haar speciale wensen en beperkingen gingen we terug en werd het in spanning wachten op de eerste gang.
Het werd een avond vol eetplezier, zonder angst en stress, medicijnen en teleurstellingen. Wij hebben heerlijk gegeten, maar Tess heeft er van ons allen het meest van gesmuld. Na het toetje verzuchtte ze dat ze nog nooit zo'n lekker toetje had gegeten. En ja, we waren dan wel deftig uit eten met opa en oma, maar mocht ze dan wel haar bord aflikken??? Gelukkig zaten we in een aparte hoek van het restaurant, dus...............

En de recepten? Wordt vervolgd. Ik ga binnenkort langs voor een interview met de chef en ik ben benieuwd of hij het geheim van de chef wil prijsgeven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten