Onder de column "Aan de zijlijn"verscheen er in de nieuwste uitgave van het tijdschrift Allergie en Voeding een artikel geschreven door de oma van Tess. Het tijdschrift Allergie & Voeding is een prachtig blad uitgegeven door de Stichting Voedselallergie, de patiëntenvereniging voor voedselallergie en voedingsintolerantie.
Hieronder volgt de weergave van het artikel.
Etikettenstress
Vanaf het moment dat ik wist dat mijn kleindochter (nu 8) allergisch was,
keek ik bij een levensmiddel niet meer naar de uiterste houdbaarheid, maar naar
de ingrediënten. Logisch en niet moeilijk, hoor ik velen denken, maar geloof
me, mij leverde het steevast een flinke dosis stress op. Wat ze allemaal niet
kon verdragen, werd gaandeweg duidelijk, maar van veel producten was me niet
bekend wat er eigenlijk in zat. Als de ingrediënten al stonden vermeld, was (en
is) dat vaak onleesbaar klein of verscholen onder een prijsplakkertje. Een
verklaringsapp die ons daarbij kan helpen, lijkt me een gat in de markt! Lactose
is nog wel te begrijpen,maar wat te doen met al die andere osen en inen? Of
met de toevoeging: kan sporen van ... bevatten? Het alternatief – geen voorverpakte
waar meer kopen maarnaar de bakker of de slager – bood ook niet altijd een
garantie. Zo overkwam het me dat een bakker bij hoog en laag volhield dat er
geen noten in het pure paasei waren verwerkt. Het gevolg was een rit naar het
ziekenhuis en een prik met de EpiPen op de achterbank! Daarna gelukkig de
opluchting en de trots over het stoere gedrag van een klein meisje.Terug naar
de etiketten. Ik ontdekte winkels waar je het ‘goede’ voedsel en de juiste
informatie kon krijgen, wandelde regelmatig ergens binnen op zoek naar
vondsten, zoals speltkoekjes. ‘Natuur’winkels waren nog dun gezaaid in de tijd
dat mijn eigen kinderen jong waren. De klanten zagen er volgens mijn zoons uit
als bloedarmoedige stakkerds. Als ze er iets moesten kopen, beweerden ze een
bivakmuts over de oren te trekken om maar niet door klasgenoten te worden
herkend… Er is gelukkig veel veranderd! Steeds meer winkels met ‘puur en
natuur’ sieren het straatbeeld en steeds meer mensen willen weten wat ze eten,
ook zij die niet allergisch zijn voor bepaalde stoffen, maar voor gehannes met
voedsel. Mijn kleindochter is inmiddels een heerlijk zelfbewust meisje. Ze weet
zelf als geen ander wat ze wel of niet mag hebben en gaat daar heel relaxed mee
om. En mijn etikettenstress? Die is verdwenen, maar ik weet zeker, dat mijn
lezen van de etiketten nooit meer overgaat!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten