dinsdag 19 november 2013

Recept hartige taart met spek en courgette



Buiten is het guur, de regen tikt tegen de ruiten en de wind giert om het huis. Tijd voor een lekker warm en goed gevuld taartje op basis van bladerdeeg en Oatley of Havercuisine.

Tess geniet met name van veel bladerdeeg, dus speciaal op verzoek plaats ik zowel onder in de ovenschaal als bovenop de vulling een laagje bladerdeeg.  Eventueel laat je de onderlaag weg. Voor ons maak ik een versie met 200 gram geraspte kaas bovenop de tomaat en gebruik ik soja cuisine (of gewone room voor de liefhebbers). De variant met Oatley is wel lichter verteerbaar dan de variant met kaas en room.....

Met name het feit dat Tess haar eigen schaal heeft, ofwel in dit geval haar eigen taart, maakt het een geliefd gerecht voor haar. Soms is het leuk om met elkaar allemaal hetzelfde gerecht te eten, juist ook om situaties te voorkomen dat Tess zich "buitengesloten"voelt of om juist met plezier en smaak allemaal een gerecht te kunnen eten en gezamenlijk te genieten.
Toch leert de praktijk dat soms "iets apart" serveren, bijvoorbeeld in een aparte schaal of kleine pan, een bijzonder effect met zich meebrengt. Namelijk het gevoel dat er extra aandacht besteed wordt aan een gerecht en dat het alleen al daarom extra lekker smaakt, aldus Tess. Zij realiseert zich heel goed dat de allergie extra aanpassingen vraagt in de keuken en is dan ook blij en dankbaar als er iets speciaals voor haar wordt bereid.  

Dit recept is op basis van twee personen, makkelijk uit te breiden naar meer.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.
In een koekenpan fruit je een ui en een teentje knoflook in wat olijfolie en je voegt er ongeveer 250 gram magere spekblokjes aan toe. Daarna doe je er een halve courgette in blokjes bij samen met ongeveer 100 gram gesneden champignons en een kleine wortel in stukjes gesneden. Aan het geheel voeg je peper en zout toe, een snufje tijm en een half bouillonblokje, het liefst kippenbouillon of anders groentebouillon. Roer het mengsel goed door en voeg vervolgens 150 ml Oatley of Havercuisine toe. Kijk of het voldoende is om er een mooi geheel van te maken, liever iets te weinig dan teveel. Laat het gerecht even een paar minuten op en laag vuurtje doorkoken en proef of er voldoende smaak aan zit. Eventueel nog wat extra peper en zout of tijm toevoegen naar smaak. In een ingevette ovenschaal maak je van plakjes bladerdeeg een bodem en bedek je de randen met bladerdeeg. Wel belangrijk om in de bodem wat gaatjes te prikken. Het mengsel van de groenten, spekjes en saus giet je in de schaal en op het geheel voeg je nog een tomaat toe in plakjes gesneden, gevolgd door een laag bladerdeeg om het af te ronden. De bovenlaag kun je voor een mooi "bruin"effect nog bestrijken met wat olie of rijstemelk.
Plaats de schaal in de oven en bak de taart op 180 graden ongeveer 30 minuten bruin.
Serveer met wat sla en komkommer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten