donderdag 12 december 2013

Recept voor pepernoten (omdat ze nu ook nog lekker zijn) zonder ei, melk, noten en soja




Decembermaand feestmaand. De Sint is net weer ons land uit en we maken ons op voor Kerst.
Een bijzondere Sinterklaasviering; Tess gelooft nog steeds heilig, maar volgend jaar zal dit wellicht anders zijn.
Tess was heel erg blij toen ze een pakje snoepjes in haar schoen vond, terwijl haar broers van een chocoladeletter mochten smullen. Haar reactie was: "Fijn he mama, dat Sinterklaas ook weet dat ik allergisch ben en dat ik geen chocolade mag, Sinterklaas weet ook echt alles......".




De situatie werd wel iets ingewikkelder toen er op school na het zetten van de schoen wel een chocolade figuur werd aangetroffen, want waarom heeft Sint het thuis goed gedaan en nu niet? Gelukkig is het geloof nog zo sterk dat er snel een draai aan kon worden gegeven, maar echt begrijpen deed ze het niet.
Het leek Tess verstandig om op 5 december tijdens het bezoek van Sint aan school wel een eigen zakje pepernoten mee te nemen; "Sinterklaas heeft het dan zo druk dat hij misschien weer vergeet dat ik allergisch ben", aldus Tess.
Zo gezegd zo gedaan; aan de slag met een recept voor pepernoten zonder allergenen, in haar geval zonder ei, melk, noten en soja. Eventueel kun je van hetzelfde deeg ook kerstkoekjes maken met vormpjes zoals een ster of een boompje. De koekjes moeten wel wat langer in de oven, ongeveer 20-25 minuten.

Ingrediënten:

200 gram bloem (eventueel glutenvrij bij glutenvrij dieet)
80 gram bruine basterdsuiker
klein beetje zout
1 eetlepel speculaas- of koekkruiden
100 gram plantenmargarine AH
olie om bakblik in te vetten of bakpapier

Meng de bloem met suiker en snufje zout en de speculaaskruiden in een grote kom, eventueel de bloem door de zeef halen. Voeg de margarine koud, in kleine stukjes toe en kneed de massa snel tot een samenhangend geheel. Laat het deeg een klein half uurtje in de ijskast opstijven.
Verwarm de oven voor op 160 graden bij heteluchtoven en bestrijk de bakplaat met wat olie of leg het bakpapier op de bakplaat. Haal het gekoelde deeg uit de ijskast en verdeel het in drie gelijke stukken en maak van de stukken kleine balletjes, ongeveer zo groot als een knikker. Leg de toekomstige pepernoten op de bakplaat.  Bak de pepernoten in de oven in 10-15 minuten gaar. Laat vervolgens nog even afkoelen in de oven.

Tip: als het geheel wat plakkerig aanvoelt bij het kneden voeg dan nog wat extra bloem toe, in kleine hoeveelheden. Zelf heb ik ook nog een theelepel rijstemelk toegevoegd om het deeg wat losser te maken.




4 opmerkingen:

  1. Kan ik dit recept ook maken met kokosolie ipv margarine?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kan ik dit recept ook maken zonder melk en olie ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Live Table Games - Goyang FC
    live table games at Goyang's online 룰렛 규칙 casino and 바카라 규칙 gaming 윌리엄힐 studio. Live Table Games. Live 안전 토토 사이트 Blackjack. 먹튀 폴리스 검증 업체 Live Roulette.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wynn Casino CT Promo Code: JAMR77 - Sportsbook
    Get up to $1000 in free 충주 출장마사지 bets as 안양 출장안마 a Wynn Rewards member 아산 출장마사지 for a first deposit. · Get 의왕 출장샵 the Wynn Rewards 김해 출장샵 exclusive Wynn Nightly Promo Code. · The Wynn Rewards

    BeantwoordenVerwijderen