woensdag 13 november 2013

Snoep verstandig, eet een......

Halloween, Sint Maarten en over niet al te lange tijd brengt de Sint weer een bezoek aan ons land. Een aaneenschakeling van hoogtepunten voor kinderen thuis, in de straat en op school.
Al deze evenementen hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen: snoep is in overvloed aanwezig voor kinderen.
En dan bedoel ik met snoep ook echt snoep, dus geen laffe verantwoorde dropveters of gezonde mandarijntjes met krenten of soepstengels als bezemstelen maar echt kilo's gekleurd snoep.Spekjes, uitdeeldoosjes, lollies, rolletjes mentos, zure matten en meer van dit soort "lekkernijen".
Veel suiker, kleurstoffen en conserveringsmiddelen bij elkaar verzameld en dat in een korte tijd van een paar weken tot aan Kerst.
Afijn, het hoort er ook wel een beetje bij, maar echt gezond is het natuurlijk niet. En ook de zelfgebakken pepernoten bevatten toch veel suiker en soms ook boter.


foto.JPG
Ouders kampen vaak met een dubbel gevoel; aan de ene kant "hoort het er nu eenmaal bij", want wat is Halloween zonder snoep of Sinterklaas zonder strooigoed?
Aan de andere kant proberen veel ouders hun kinderen wel een beetje te beperken. Zo ken ik wel kinderen die met Oud & Nieuw nog steeds teren op de snoeppot die gevuld werd tijdens Sint Maarten. En ook proberen we vaak kinderen mee te geven dat ze beter een appel of een mandarijn kunnen eten in plaats van snoep, maar ja, de vraag is of dat echt blijft hangen....
Wat betreft snoepen en allergie; nog steeds een grote verwondering van mij als het gaat om al het snoepgoed.
Want je kan het zo gek niet bedenken, het meeste snoepgoed is allergeen vrij. Uitzondering daarop is wel altijd chocola en pepernoten, maar over het algemeen kan Tess 90 % van al het meest weerzinwekkende snoep gewoon eten. Bizarre ontdekking was dit voor ons. Hoe meer kleurstoffen en suikers, hoe minder kans op allergische reacties. En natuurlijk is dit ook heel erg prettig en handig uiteraard, dus dat "dubbele" gevoel kennen wij ook!

Voor Tess is het in ieder geval wel een uitkomst, want er is altijd wel een snoepje dat mag en kan en dat ze ook nog lekker vindt.
Gelukkig pakt ze eigenlijk net zo lief een appel, mandarijn of tomaatje van de fruitschaal? Waarom?
Omdat ze altijd heeft geleerd dat deze producten voor haar geen problemen opleveren, maar eigenlijk vooral omdat ze ook heel erg kan genieten van "gezond" snoep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten