dinsdag 6 mei 2014

Bosbessen-havermoutcrumble

Ik was druk bezig met het sorteren van oude foto's, toen ik ineens weer een foto onder ogen kreeg van Tess als driejarige. Die tijd lijkt zo lang geleden, en toch ook weer niet. Onder het eczeem, altijd jeuk en open huid van het krabben.. Ze droeg toen speciale anti-jeuk krab pakken, waar we niet heel veel foto's van hebben bewaard. Des te indrukwekkender om te zien hoe het er toen ook alweer uitzag. En ondanks de jeuk toch altijd kunnen genieten van kleine dingen, zoals een schaaltje met bessen.
Rode bessen, bosbessen, allemaal favoriete onderdelen voor een lekker toetje of tussendoortje.
Tijdens een kookcursus begin dit jaar leerde ik een heerlijk recept met bosbessen. Met dank aan Health Cooking!
Het recept is eigenlijk een variatie op de havermoutkoekjes. Succes gegarandeerd en erg makkelijk als toetje of tussendoortje.

Benodigdheden:
Voor de vulling
300 gram bosbessen (uit de diepvries)
2 eetl rietsuiker
eventueel wat water
1 eetl citroensap
kleine theelepel kaneel

Voor de crumble
120 gram volkorenmeel
80 gram havermout
125 gram rietsuiker of palmsuiker
30 gram gemalen lijnzaad
flinke snuf natriumbicarbonaat of bakpoeder
115 gram gesmolten plantaardige margarine
snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 ° Celcius (hete lucht oven). Vet een vorm in voor de crumble of bedek de bodem met bakpapier.
Doe de bessen met de suiker, limoensap, kaneel en een beetje water in een pan een laat wat inkoken op laag vuur.
Maal het lijnzaad met de koffiebonenmaler fijn. Het gemalen lijnzaad werkt net als ei, dus het bindt. Eventueel kun je als ei-vervanger ook het product "No-egg"gebruiken.
Doe in een kom het meel, gemalen lijnzaad, havermout, suiker, het bi-carbonaat, een snufje zout en de gesmolten boter.
De helft van dit mengsel druk je op de bodem van de vorm.
Hier boven op komt de bessenvulling. Als laatste verspreid je de andere helft van het deeg luchtigjes over de vulling als een soort kruimeldeeg.
Plaats de crumble in de oven zo’n 35 minuten. Eventueel serveren met een bolletje sorbetijs.


Bosbessen-Havermoutcrumble (voor 6-8 personen)

Benodigdheden:
Voor de vulling
300 gram bosbessen (uit de diepvries)
2 eetl rietsuiker
eventueel wat water
1 eetl citroensap
kleine theelepel kaneel

Voor de crumble
120 gram volkorenmeel
80 gram havermout
125 gram rietsuiker of palmsuiker
30 gram gemalen lijnzaad
flinke snuf natriumbicarbonaat
115 gram gesmolten boter
snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven op 180 ° Celcius (hete lucht oven). Vet een vorm in voor de crumble of bedek de bodem met bakpapier.
Doe de bessen met de suiker, limoensap, kaneel en een beetje water in een pan een laat wat inkoken op laag vuur.
Maal het lijnzaad met de koffiebonenmaler fijn. Het gemalen lijnzaad werkt net als ei, dus het bindt.
Doe in een kom het meel, gemalen lijnzaad, havermout, suiker, het bi-carbonaat, een snufje zout en de gesmolten boter.
De helft van dit mengsel druk je op de bodem van de vorm.
Hier boven op komt de bessenvulling. Als laatste verspreid je de andere helft van het deeg luchtigjes over de vulling als een soort kruimeldeeg.
Plaats de crumble in de oven zo’n 35 minuten.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten