vrijdag 14 juni 2013

Taart van rabarber uit eigen tuin


Niets is heerlijker dan na een dagje binnen werken in de tuin rondlopen, her en der wat onkruid weghalen en kijken welke bloemen er in bloei staan. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik altijd het gevoel heb achter de feiten aan te lopen als het om tuinieren gaat. Bollen om te planten liggen dan nog steeds in de schuur en bloemzaad verdwijnt weer voor een jaar in het laatje omdat de maand waarin je moet zaaien al weer is verstreken. Gelukkig heb ik ontdekt dat rabarber in de tuin je gevoel van "niet kunnen tuinieren" in een klap kan doen veranderen in een gevoel van "tuinieren voor gevorderden".
Hete zomer of strenge winter, wel of geen mest of water, rabarber doet het altijd. Heel prettig en altijd weer een verrassing als je na een lange tijd niet te hebben opgelet ineens heel veel stelen van de plant kan oogsten.

Jippie, roepen de kinderen dan, rabarbertaart!  Ook bij mijn dochter is de taart favoriet; de crumble laag bovenop scoort nog net wat meer punten dan de rabarber......
Na wat gepuzzel met ingrediënten heb ik de inmiddels ontdekt welk recept ook voor haar geschikt is.
Eigenlijk is het heel simpel, gekookte rabarber met veel suiker en een beetje vanille suiker, bloem, boter (AH Plantenmargarine zonder soja en lactose) en suiker voor het deeg en dat is het.

* ongeveer 1 kg gram Rabarber
* 120 gram suiker"
* evt. 2 zakjes vanillesuiker

Voor het deeg:
100 gram bloem, 100 gram boter op kamertemperatuur, 100 gram suiker.

Rabarber even koken en suiker toevoegen, eventueel wat meer of minder naar smaak;
Boter, bloem en suiker in een kom kneden, maak er kruimeldeeg van.
Vloeibare rabarber in ovenschaal gieten, kruimeldeeg over rabarber strooien en ovenschaal in voorverwarmde oven van 180 graden plaatsen. Taart 15-20 minuten bakken, totdat de bovenlaag mooi bruin is. Genieten!






1 opmerking: