Dat proces ziet op het kiezen van een ijsje van de kaart. Voor onze dochter Tess blijft er namelijk niet erg veel over om uit te kiezen; waterijsje, raketje of een Calippo als je geluk hebt.
In de meeste ijsjes zit melk, zelfs soms in waterijsjes waarvan je het niet zou vermoeden.
Van de ijskaart blijft er vaak één ijsje over dat geschikt is voor iemand met noten, melk, ei en soja allergie.
Nu zullen de meeste mensen wel denken; goh, dat is toch nog in ieder geval iets? Helemaal waar.
Maar soms is het ook lastig voor een kind om niet veel keuze te hebben. Met name als andere kinderen alles kunnen kiezen van de kaart. Tijdens evenementen, uitstapjes of in het buitenland is het aanbod beperkt of nihil. Lang niet overal zijn er ijsjes te verkrijgen die passen in een dieet zonder melk, ei, soja en noten.
Natuurlijk probeer je je kind uit te leggen dat ze in ieder geval een raketje mag of een perenijsje, maar wat zeg je dan als ouder als je kind aangeeft ook eens iets anders te willen proeven? En dat ze even geen zin heeft in hetzelfde recept?
En is ze verwend als ze dit eerlijk zegt en moet ze blij zijn met wat er is? Het blijft soms wikken en wegen als ouder. Wie het weet mag het zeggen.........
Oplossingen zoeken, dat is waar het over gaat bij smakelijk leven met allergie. En zo zijn we weer terug bij de aanschaf van de ijsmachine. Na vele momenten van tobben en een dochter die ook dolgraag "echt ijs" wil proeven hebben we nu een mooi alternatief gevonden. Met de ijsmachine zelf ijs maken. Heel erg smakelijk, eenvoudig te maken en bovendien ook leuk om samen te doen met je kind.
Hieronder volgt een recept voor het zelf maken van ijs, op basis van Oatley (haver, als alternatief voor room en soja en veel minder vet!!). De meeste natuurwinkels verkopen Oatley, maar het blijft nog een beetje zoeken af en toe.
50 gram suiker
1 zakje vanille suiker
250 ml oatley
3 eetlepels geconcentreerd vruchtensap, bijvoorbeeld frambozen, bessen of druiven
1 mespuntje zout
1 theelepel citroensap
Deze ingrediënten roer je door elkaar in een kom, waarna je het mengsel in de ijsmachine giet. De ijsmachine doet de rest vanzelf! Vaak moet het ijs nog wel even hard worden in de vriezer; handig om rekening mee te houden.
Veel ijspret gewenst, succes verzekerd.