dinsdag 11 februari 2014

Recept op een schatkaart...



Een van de dingen waar je Tess heel blij mee kan maken is het uitproberen van nieuwe recepten, uiteraard passend in haar dieet. Niets is zo leuk om het nieuwe recept direct te "testen" en na het bakken of koken het resultaat te kunnen proeven. Omdat er voor haar vaak vervangende producten moeten worden gezocht die afwijken van bepaalde basis ingrediënten blijft het altijd spannend of de smaak van het originele recept niet verloren gaat.
Gisteren kwam de oma van Tess met een wel heel erg authentiek ouderwets recept op papier, namelijk kaneelkoekjes. Ik was direct zeer gecharmeerd van het oude velletje papier, een beetje vergaan door de tijd en met een scheur, maar gekenmerkt door een prachtig handschrift waardoor het recept nog goed kon worden gelezen. Het bleek het recept te zijn van de grootmoeder van mijn schoonmoeder. "Echt heel oud, het lijkt wel een schatkaart" aldus Tess, die niet kon wachten om aan de slag te gaan met bakken. Samen met oma ging ze de keuken in. Het recept is wat aangepast door de dames, andere boter, wat meer suiker en kaneel en het resultaat mocht er zijn. Knapperige kaneelkoekjes op traditionele wijze bereid en allergeen vrij. Zo leeft het recept voort, generatie na generatie. De oma van mijn schoonmoeder had vast niet kunnen bedenken dat haar recept ooit nog eens zou worden bereid door haar kleindochter met haar kleindochter.

De ingrediënten? Die staan vermeld op de schatkaart. Er ontbreekt een stukje tekst en het blijft wat speurwerk maar hieronder onze weergave van de schatkaart:

60 gram suiker, 100 gram bloem, 45 gram boter, 1 theelepeltje kaneel, snufje zout en een mespuntje bakpoeder. Eenige theelepeltjes water of bakpoeder met bloem vermengen, daarna alles kneden, in balletjes platgeslagen op bakblik leggen. +- 8 minuten in een voorverwarmde, matig warme oven bakken.

Succes met het ontdekken van je eigen schat!



1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to
    our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen