zaterdag 18 januari 2014

"De zoektocht naar een pannenkoek"




Pannenkoeken. Makkelijk en lekker en welk kind vindt dit nu niet lekker als feest eten? En hoe handig ook als je ineens een stel kinderen te eten krijgt; er is altijd wel wat bloem, melk en een ei in huis.
Laten dat nu net de ingrediënten zijn die Tess niet kan verdragen in haar dieet. Maar pannenkoeken kom je wel overal tegen in een kinderleven. Feestjes en partijen, team etentjes, pannenkoekenboerderijen; de pannenkoeken eten maakt een deel uit van je jeugd. Dus wij gingen op zoek naar een variant die wel paste in haar dieet.

Duizendgranen bloem, boekweitmeel, eivervanger (leuk genaamd No egg), rijstemelk, spa rood of bier door het beslag voor het rijzen en noem maar op. Hoe creatief en liefdevol ook; op de een of andere manier leek het steeds net alsof Tess proefde dat deze baksels toch net iets te verantwoord waren. Alsof het niet "feestelijk"genoeg was en niet hetzelfde verrassingseffect had bij het serveren. De suiker en stroop werden van het bord gegeten maar het deeg bleef vaak liggen. We lieten de zoektocht maar even voor wat het was, uitgebakken en geen fantasie of inspiratie meer.
.
Veel later, tijdens een pannenkoekenmaaltijd van haar broers kwamen we er achter dat de ze smulde van een lepeltje caramelstroop. Onverwacht, want Tess is niet echt een zoetekauw. Honing vindt ze bijvoorbeeld veel te zoet en ook appelstroop is niet echt favoriet.
En zo herleefde de zoektocht naar een feestelijk en smakelijke variant van een pannenkoek waar genoeg caramelstroop bij gegeten kon worden.
Bladerdeeg bood gelukkig een goede uitkomst. Geen pannenkoek, geen appelflap maar een caramelflap.
De caramelflappen zijn heel eenvoudig te maken, nog minder bewerkelijk dan pannenkoeken.
Bladerdeeg (zonder boter), caramelstroop en wat basterdsuiker als ingrediënten. Dat is alles.
Op een plakje bladerdeeg strooi je wat suiker en stroop; nog een plakje bladerdeeg er bovenop met wat suiker en stroop en in de voorverwarmde over ongeveer 20 minuten op 180 graden bakken. Eventueel kun je er ook nog een derde laag bladerdeeg tussen plaatsen.
Als de bovenste laag maar goed wordt afgedekt met stroop................
Bak ze!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten