donderdag 20 februari 2014

Olympische winterschotel met appel en aardappel



Vroeger aten wij thuis wel eens "hete bliksem"; een gerecht op basis van aardappel en appel.
"Hete bliksem", is een oud Hollands gerecht; een stamppot bestaande uit 2 delen aardappel, 1 deel zure appels en 1 deel zoete appels en 1 deel uien. Als kind dacht ik altijd dat het een soort "heksengerecht" was; de naam deed mij altijd denken aan tovenaars en heksen op bezemstelen.
Tess had een zelfde associatie bij het noemen van de naam van dit recept; "dit gerecht eet je met donder en bliksem aan de hemel en het zorgt ervoor dat je over ongekende krachten beschikt." Heel hard rennen bijvoorbeeld. Of, zoals nu dagelijks bijna op televisie is te bewonderen, heel hard schaatsen.
Tijd om nog eens na te gaan waar de naam Hete Bliksem nu vandaan komt:

"Door het gebruik van appels en peren bevat het gerecht veel vocht, waardoor het lang zijn hoge temperatuur behoudt. Daaraan dankt het waarschijnlijk zijn naam. Bovendien blijven de gestoofde, soms haast tot moes gekookte appels gemakkelijk aan het 
gehemelte plakken, zodat de eter zijn mond danig kan branden en gemakkelijk brandblaren kan oplopen. In het westen en noorden van Duitsland is de naam "hemel en aarde" gangbaar, waarbij hemel verwijst naar de appels die in de lucht groeien en aarde naar de aardappels."

Tsja, duidelijk, maar of dit nu echt aantrekkelijk klinkt? Er zat maar een ding op; koken, uitproberen en een zelf ervaren. De basis van appel en aardappel is acceptabel in het dieet van Tess en we hebben nu een eigen variant bedacht op de originele hete bliksem. Tess heeft het gerecht een nieuwe naam gegeven: Olympische schotel. Ontstaan tijdens de Olympische Spelen van 2014. Om het naar haar smaak "af" te maken en om een beetje het heksengevoel toe te voegen aan het recept strooide ze er wat tijm over. "Want heksen strooien ook altijd kruiden in de soep", aldus Tess.

Voor 4 personen heb je ongeveer nodig:

500 gram geschilde aardappelen, in dunne plakjes gesneden;
4 grote stevige zoetzure appels in plakjes gesneden;
100 gram rauwe ham (Ardenner ham of Coburger ham ook goed, evt. ook ontbijtspek als alternatief);
100 ml Oatley of Hafer, ook een soort room op basis van haver;
peper en zout, eetlepel honing, tijm;
een beetje paneermeel; voor Tess gebruik ik speciaal paneermeel zonder ei, gluten of lactose




De schijfjes dunne aardappel heel even voorkoken, maximaal 5 minuten met een beetje zout. Vervolgens in een ingevette ovenschaal dakpansgewijs neerleggen, afgewisseld met schijfjes appel. Over de aardappel/appel laag peper en zout strooien en een beetje tijm. Maak een mengsel van Oatley, honing en stukjes uitgebakken rauwe ham of spek en giet dit over de aardappel / appel laag. Het geheel een beetje bedekken met paneermeel.

Onze conclusie is dat het een heerlijk recept is voor wintersporters, schaatsers of gewoon voor de thuisblijvers bij de televisie. En wie weet over welke krachten je beschikt na het eten van dit gerecht.......







dinsdag 11 februari 2014

Recept op een schatkaart...



Een van de dingen waar je Tess heel blij mee kan maken is het uitproberen van nieuwe recepten, uiteraard passend in haar dieet. Niets is zo leuk om het nieuwe recept direct te "testen" en na het bakken of koken het resultaat te kunnen proeven. Omdat er voor haar vaak vervangende producten moeten worden gezocht die afwijken van bepaalde basis ingrediënten blijft het altijd spannend of de smaak van het originele recept niet verloren gaat.
Gisteren kwam de oma van Tess met een wel heel erg authentiek ouderwets recept op papier, namelijk kaneelkoekjes. Ik was direct zeer gecharmeerd van het oude velletje papier, een beetje vergaan door de tijd en met een scheur, maar gekenmerkt door een prachtig handschrift waardoor het recept nog goed kon worden gelezen. Het bleek het recept te zijn van de grootmoeder van mijn schoonmoeder. "Echt heel oud, het lijkt wel een schatkaart" aldus Tess, die niet kon wachten om aan de slag te gaan met bakken. Samen met oma ging ze de keuken in. Het recept is wat aangepast door de dames, andere boter, wat meer suiker en kaneel en het resultaat mocht er zijn. Knapperige kaneelkoekjes op traditionele wijze bereid en allergeen vrij. Zo leeft het recept voort, generatie na generatie. De oma van mijn schoonmoeder had vast niet kunnen bedenken dat haar recept ooit nog eens zou worden bereid door haar kleindochter met haar kleindochter.

De ingrediënten? Die staan vermeld op de schatkaart. Er ontbreekt een stukje tekst en het blijft wat speurwerk maar hieronder onze weergave van de schatkaart:

60 gram suiker, 100 gram bloem, 45 gram boter, 1 theelepeltje kaneel, snufje zout en een mespuntje bakpoeder. Eenige theelepeltjes water of bakpoeder met bloem vermengen, daarna alles kneden, in balletjes platgeslagen op bakblik leggen. +- 8 minuten in een voorverwarmde, matig warme oven bakken.

Succes met het ontdekken van je eigen schat!