maandag 1 juli 2013

Havermoutkoekjes

Havermout, voor veel mensen niet direct een ingrediënt waar je aan denkt bij koekjes bakken.
Begrijpelijk; de eerste associatie is vaak een ontbijtgranen met veel melk en suiker...
Gelukkig kun je er ook heerlijke koekjes mee maken. Het recept is heel eenvoudig en kinderen kunnen ook goed meehelpen bij zowel het deeg maken als de koekjes zelf. Een geweldig recept, zonder melk en eieren. De meeste koekjes in de winkel bevatten vaak melk, dan wel aan melk verwante producten of ei. Bij het koekjesschap in de supermarkt kan Tess kiezen uit twee, soms drie varianten en dan heeft ze ook nog een zeer uitgesproken smaak en vindt lang niet alles lekker.
Lastig om te kunnen blijven variëren in het aanbod, maar de havermoutkoekjes doen het goed!
Het recept blijkt al heel wat jaartjes mee te draaien in de familie want "zo vader zo dochter".
Niet alleen voor Tess is dit haar eerste eigen recept, ook voor haar vader was dit het geval, getuige het recept uit de klapper van oma.

Voor de koekjes heb je nodig:

150 gram boter of margarine op kamertempertatuur (in ons geval AH Plantenmargarine)
200 gram havermout
100 gram basterdsuiker
1 eetlepel stroop
2 eetlepels water

De boter in kleine stukjes snijden en in een kom doen, havermout en suiker toevoegen en als laatste het water en de stroop. Kneden maar! Het deeg lijkt een beetje te brokkelen, maar dat is niet erg. Van het deeg kun je kleine stukjes of bolletjes afhalen, dit op de ingevette bakplaat leggen en een beetje platdrukken. Hoe dunner het koekje, hoe knapperiger, dan lijken ze een beetje op kletskoppen! Tess heeft zo haar eigen smaak en maakt ze het liefst heel dik, maar dan worden de koekjes niet heel knapperig. Eventueel kun je de koekjes versieren voordat ze de oven in gaan met spikkels of ander suikerwerk.

Je bakt de koekjes in een voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten op 150 graden (Hetelucht oven). Na het bakken even laten afkoelen in de oven. Een zelfgebakken havermoutkoekje smaakt ook heel lekker als garnering bij een bolletje ijs.



 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten